En klassisk sockerkaka är alltid rätt – enkel att baka, saftig och ljuvligt god till kaffet. Med detta grundrecept får du en fluffig kaka som passar till både vardag och fest. Den går också utmärkt att smaksätta med citron, kardemumma eller bär.
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smör och ströbröd till formen
Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en sockerkaksform (1,5 liter).
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Blanda ner i smeten.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål, och sikta ner det i smeten. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35–40 minuter.
Låt kakan svalna något i formen innan du stjälper upp den på ett fat.
Servera sockerkaka med ett glas halvsött vitt vin, till exempel en Riesling Spätlese eller ett friskt Moscato-vin. Båda matchar den milda sötman i kakan och lyfter smaken.
Hur vet jag att sockerkakan är klar?
Stick ner en provsticka – kommer den ut torr är kakan färdiggräddad.
Kan jag smaksätta sockerkakan?
Ja! Rivet citronskal, apelsin, kardemumma eller blåbär är populära varianter.
Hur förvaras sockerkaka bäst?
Förvara i en tät burk i rumstemperatur – håller sig saftig i 3–4 dagar.
Vinn ett cocktailset!
Bli medlem på Vinboxen och delta i utlottningen av ett 17-delars cocktailset (värde 7 874 kr).
Öka dina vinstchanser – följ oss på Instagram @vinboxen
(Vinnare dras 31/8)
Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.