Få till riktigt goda, fluffiga semlor med detta klassiska recept! Luftiga vetebullar, krämig mandelmassa och vispad grädde – allt du behöver för en lyckad semmelfika. Perfekt till fettisdagen eller när som helst du vill njuta av en svensk favorit!
Till degen:
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma (malen)
Ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Florsocker till garnering
Smält smör och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en bunke och rör ut med vätskan.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig i ca 10 minuter. Låt jäsa under duk i 45–60 minuter.
Dela degen i 12 lika stora bitar och rulla till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda i 225°C i ca 8–10 minuter. Låt svalna helt.
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet och blanda med riven mandelmassa och mjölk till en smidig fyllning.
Vispa grädden. Fyll bullarna med mandelmassablandningen, toppa med grädde och sätt på locket.
Pudra över florsocker och servera direkt!
Vinn ett cocktailset!
Bli medlem på Vinboxen och delta i utlottningen av ett 17-delars cocktailset (värde 7 874 kr).
Öka dina vinstchanser – följ oss på Instagram @vinboxen
(Vinnare dras 31/8)
Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.