En silkeslen vaniljkräm toppad med ett knäckigt lager karamelliserat socker – crème brûlée är en tidlös klassiker. Enkel att förbereda och imponerande att servera.
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
5 äggulor
0,5 dl strösocker
Ca 4 tsk rörsocker till toppen
Sätt ugnen på 150°C.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädden med vaniljstång och frön. Ta av från värmen och låt stå i 10 minuter.
Vispa äggulor och strösocker lätt i en skål.
Sila ner den varma grädden i äggblandningen under omrörning.
Häll smeten i 4 små ugnsfasta formar. Ställ formarna i en ugnsform och fyll med hett vatten till halva höjden.
Baka i mitten av ugnen ca 40–45 minuter, tills smeten har stelnat men fortfarande är lite dallrig i mitten.
Låt svalna, och ställ sedan i kylen minst 3 timmar.
Vid servering – strö över rörsocker och bränn av med brännare tills det blir en knäckig yta.
Servera gärna med ett sötare vin, exempelvis ett glas Sauternes, Tokaji eller en fruktig Muscat – perfekt balans till den lena vaniljkrämen och knäckiga ytan.
Måste man använda en gasbrännare?
Det är bäst, men du kan även ställa formarna under grill i ugnen en kort stund.
Hur långt i förväg kan man göra crème brûlée?
Den kan göras 1–2 dagar i förväg. Karamellisera ytan precis innan servering.
Kan jag smaksätta krämen?
Ja! Prova t.ex. med apelsinskal, kanel eller lite kaffe för variation.
Vinn ett cocktailset!
Bli medlem på Vinboxen och delta i utlottningen av ett 17-delars cocktailset (värde 7 874 kr).
Öka dina vinstchanser – följ oss på Instagram @vinboxen
(Vinnare dras 31/8)
Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.