Det här är chokladtårtan för dig som älskar rik chokladsmak och krämig fyllning. En lyxig tårta som passar lika bra till födelsedag som till en romantisk middag – och ännu bättre med ett glas rött vin till. En chokladtårta som imponerar, men är enkel att lyckas med!
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
200 g mörk choklad (60–70 %)
2 dl vispgrädde
25 g smör
Färska bär (hallon eller jordgubbar)
Mörk choklad till riv
Ev. pudrad kakao eller florsocker
Botten:
Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner kakao, mjöl, bakpulver, mjölk och smör.
Häll smeten i smord form (20–22 cm) och grädda ca 25 min. Låt svalna.
Chokladkräm:
Koka upp grädde. Ta från värmen, lägg i hackad choklad och smör. Rör tills allt smält.
Låt svalna och ställ kallt minst 1 timme (gärna längre). Vispa sedan upp krämen lätt.
Montering:
Dela botten i två delar. Bred chokladkräm mellan lagren och ovanpå.
Dekorera med färska bär, riven choklad och pudrad kakao.
Choklad + rödvin = magi. Välj ett kraftfullt rödvin med fruktighet, t.ex. en Zinfandel, Shiraz eller ett portvin.
Kan man förbereda chokladtårtan dagen innan?
Ja! Den blir nästan godare när den fått stå kallt över natten.
Vilken choklad är bäst till chokladkräm?
Mörk choklad med 60–70 % kakaohalt ger bäst balans mellan smak och sötma.
Vinn ett knivset från Global!
Fyll i din e-post och telefonnummer för chansen att vinna ett 5-knivset från Global, värde 6 365 kr! Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen
(Vinnare dras 10/12)