Den klassiska blåbärspajen är en älskad svensk sommarefterrätt – enkel att baka och oemotståndlig att äta. Med en smulig topping och saftiga blåbär blir detta en favorit både till vardag och fest. Servera med vaniljsås eller glass för extra njutning.
5 dl färska eller frysta blåbär
1 msk potatismjöl
2 msk strösocker
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg blåbären i en pajform (ca 24 cm i diameter). Strö över potatismjöl och socker, blanda försiktigt.
Blanda smör, mjöl, havregryn, socker och vaniljsocker till en smulig deg.
Fördela smuldegen över blåbären.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter, tills pajen fått fin gyllene färg.
Låt svalna något. Servera med vaniljsås eller en kula vaniljglass.
Kan jag använda frysta blåbär?
Ja! Tina dem lätt och blanda med potatismjöl för att undvika för mycket vätska i pajen.
Kan jag göra pajen vegansk?
Absolut – byt ut smöret mot ett veganskt margarin.
Hur länge håller blåbärspajen?
Förvara i kylskåp, håller 2–3 dagar. Går även bra att frysa.
Vinn ett cocktailset!
Bli medlem på Vinboxen och delta i utlottningen av ett 17-delars cocktailset (värde 7 874 kr).
Öka dina vinstchanser – följ oss på Instagram @vinboxen
(Vinnare dras 31/8)
Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.