500 g högrev eller annat bra grytkött, tärnat i bitar
2 msk olivolja
2 lökar, hackade
2 morötter, skivade
3 vitlöksklyftor, finhackade
500 ml rödvin (helst Bourgogne, men annat går också bra)
500 ml nötkraft eller buljong
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
200 g champinjoner, skivade
150 g rökt sidfläsk eller bacon, tärnat
Salt och svartpeppar efter smak
Persilja för garnering
(Valfritt) 1 msk vetemjöl blandat med lite vatten för att reda av såsen, om så önskas
Gör så här
Förbered köttet: Torka av köttbitarna med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
Bryn köttet: Hetta upp olivolja i en stor gryta eller stekpanna över medelhög värme. Lägg i köttet och bryn det runt om tills det är vackert gyllenbrunt. Ta upp köttet och lägg det åt sidan.
Förbered grönsaker och fläsk: Tillsätt bacon eller sidfläsk i samma gryta och stek tills det är krispigt. Tillsätt sedan lök, morot och vitlök, och fräs tills löken blir genomskinlig.
Tillsätt vin och kryddor: Lägg tillbaka köttet i grytan. Häll i rödvinet och skrapa botten av grytan för att lossa alla goda bitar. Tillsätt sedan nötkraft, tomatpuré, timjan och lagerblad. Låt grytan sjuda på låg värme under lock i cirka 2-3 timmar.
Tillsätt champinjoner: Efter cirka 2 timmars koktid, tillsätt skivade champinjoner och låt grytan fortsätta sjuda tills köttet är mjukt och faller sönder.
Smaka av: Justera smakerna med salt och peppar. Om du föredrar en tjockare sås, kan du reda av den med en blandning av vetemjöl och vatten.
Servering: Servera Beouf Bourguignon varm, garnerad med hackad färsk persilja. Den passar perfekt med potatismos, kokta potatisar eller ett rustikt bröd.