En krämig, len och ljuvligt god klassisk cheesecake är svår att motstå. Denna bakade variant smälter i munnen och passar perfekt som dessert efter en middag – gärna med ett glas sötare vitt vin eller mousserande.
200 g digestivekex
100 g smör
600 g färskost (t.ex. Philadelphia)
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl crème fraiche
Saft och rivet skal av 1 citron
Färska bär
Lemon curd
Kolasås
Sätt ugnen på 175°C.
Krossa digestivekexen fint och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Förgrädda i 10 minuter.
Vispa färskost, socker och vaniljsocker slätt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Vänd ner crème fraiche, citronsaft och citronskal.
Häll fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 35–40 minuter. Kakan ska ha stannat men fortfarande vara lite dallrig i mitten.
Låt svalna helt, och ställ i kyl minst 4 timmar – gärna över natten.
Toppa med färska bär eller valfri topping vid servering.
En klassisk cheesecake gör sig perfekt tillsammans med ett sött eller halvtorrt vin – prova gärna ett fruktigt Riesling eller ett glas mousserande rosé.
Vinn ett cocktailset!
Bli medlem på Vinboxen och delta i utlottningen av ett 17-delars cocktailset (värde 7 874 kr).
Öka dina vinstchanser – följ oss på Instagram @vinboxen
(Vinnare dras 31/8)
Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.