Älggryta med rödvin

Snittbetyg:
5/5

Älggryta med rödvin är en smakrik och fyllig rätt som kombinerar det bästa av vilt köttets djupa smaker med de komplexa tonerna av rödvin. Denna rätt är perfekt för att njuta av under de kyligare årstiderna eller när du vill imponera på dina gäster med en festmåltid. Här är ett enkelt recept som tar dig genom stegen för att skapa din egen älggryta med rödvin.

Vår dryckesrekommendation:

Casalforte Ripasso

Ingredienser

  • 600 g älgkött (skuret i tärningar)
  • 2 dl rött vin (välj en kraftig rödvin, som en Cabernet Sauvignon)
  • 1 lök (finhackad)
  • 2 vitlöksklyftor (finhackade)
  • 2 morötter (skurna i skivor)
  • 2 selleristjälkar (skurna i bitar)
  • 200 g champinjoner (skivade)
  • 3 dl hönsbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • Salt och peppar efter smak
  • Smör och olja för stekning

Gör så här

  1. Börja med att värma upp en stor gryta med smör och olja på medelhög värme. Tillsätt det tärnade älgköttet och bryn det tills det får en fin gyllenbrun färg. Ta sedan ut köttet och ställ åt sidan.
  2. I samma gryta, tillsätt den hackade löken och vitlöken. Fräs dem tills de blir mjuka och genomskinliga.
  3. Lägg sedan i morötterna, sellerin, och champinjonerna. Fortsätt att steka grönsakerna i några minuter tills de börjar mjukna.
  4. Tillsätt tomatpurén och låt den steka i ytterligare någon minut, rör om väl så att den blandas med grönsakerna.
  5. Häll nu i det röda vinet och skrapa botten på grytan för att lossa eventuella smakrika bitar som fastnat där.
  6. Lägg tillbaka det brynta älgköttet i grytan och häll över hönsbuljongen. Tillsätt också timjan, lagerblad, salt och peppar efter smak.
  7. Låt grytan sjuda på låg värme i cirka 2-3 timmar tills älgköttet är mört och smakerna har blandats väl. Rör om då och då och kontrollera att grytan inte kokar torr. Om så behövs, tillsätt mer buljong.
  8. Servera din älggryta med rödvin varm, gärna tillsammans med potatismos eller färskt bröd för att njuta av såsen.

Det här receptet för älggryta med rödvin är perfekt för att utforska den underbara smaken av viltkött och vin tillsammans. Det är en festlig rätt som kommer att imponera på dina smaklökar och dina gäster. Njut av den härliga kombinationen av älgköttets djup och rödvinets elegans i varje tugga.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Älggryta med rödvin

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Älggryta med rödvin"

spain-flag

Spanien

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic

Rött vin

13.5%

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic

2023

239kr

it-flag

Italien

Tipici dell'Aretino Tuskanone Toscana Rosso 2019

Rött vin

14%

Tipici dell’Aretino Tuskanone Toscana Rosso

2019

139kr

it-flag

Italien

Monterustico Dogliani 2022

Rött vin

13%

Monterustico Dogliani

2022

135kr

it-flag

Italien

The Bomb Box

Rött vin

14%

The Bomb Box

N/A

249kr

spain-flag

Spanien

Finca Almendral Reserva

Rött vin

14%

Finca Almendral Reserva

2019

89kr

portugal

Portugal

Rött vin

13.5%

Iron Maiden Darkest Red

2021

139kr

france-flag

Frankrike

Rött vin

13%

Château de Lussac

2007

179kr

it-flag

Italien

Rött vin

13%

Stranger Zins Old Vines

N/A

199kr

it-flag

Italien

Piemonte Barbera Valle di Nebbia

Rött vin

13.5%

Piemonte Barbera Valle di Nebbia

2023

269kr

france-flag

Frankrike

Frantzén & Cauble 2022 rött vin

Rött vin

15%

Frantzén & Cauble

2022

179kr

Vinn knivset värde 4 179 kr

Jag intygar att jag är 25 år eller äldre och accepterar Vinboxens integritetspolicy

Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen.se

Får vi be om leg?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.