Rotmos med fläsklägg är riktig svensk husmanskost när den är som bäst. Mört kött, mustig buljong och krämigt rotmos gör denna rätt till en favorit under hösten och vintern.
Fläsklägg:
1,2–1,5 kg rimmad fläsklägg
1 gul lök
2 morötter
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 liter vatten
Rotmos:
600 g kålrot
300 g morötter
500 g potatis
50 g smör
1 dl kokspad från fläskläggen
Salt och vitpeppar efter smak
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär falukorven i skivor men låt den hänga ihop i botten.
Skiva tomater och lök, stoppa ner skivorna i korvens snitt.
Lägg korven i en smord ugnsform.
Blanda grädde, mjölk och senap. Häll blandningen över korven.
Krydda med salt och peppar och toppa med riven ost om du vill ha en gratinerad yta.
Gratinera i ugnen ca 25–30 minuter.
Gör potatismos under tiden: koka potatisen, pressa den och blanda med smör och mjölk/grädde. Smaka av med salt och peppar.
Servera falukorven med mos och gärna en klick ketchup eller lingonsylt.
Ett smakrikt vin passar utmärkt till den kraftiga smaken av fläsklägg. Prova gärna en fruktig Pinot Noir från Bourgogne eller en mustig Côtes du Rhône. Vill du dricka öl är en klassisk pilsner eller en mörk bocköl perfekt.
Rotmos med fläsklägg är en av de mest älskade rätterna inom svensk husmanskost. Rätten har serverats i generationer och är fortfarande ett självklart inslag på många restauranger som satsar på klassisk matlagning. Kombinationen av det möra fläskköttet och det milda, smöriga rotmoset skapar en rätt som både är rustik och balanserad.
Rotmoset är inte bara gott – det är också nyttigt, tack vare kålrot och morötter som bidrar med vitaminer och fibrer. Kålroten ger en lite sötaktig smak som rundas av med potatisens mjuka konsistens. Tillsammans med den smakrika buljongen från fläskläggen blir det en komplett rätt.
För variation kan du även göra rotmoset med palsternacka eller tillsätta lite grädde för extra krämighet. Fläskläggen kan bytas mot rimmad fläskkarré om du vill ha en något kortare koktid.
När du serverar rotmos med fläsklägg är senap nästan ett måste – den bryter av den milda smaken och ger en härlig karaktär. Ett glas vin eller en öl till lyfter upplevelsen ytterligare.
Vilket kött passar bäst till rotmos?
Traditionellt används rimmad fläsklägg, men även fläskkarré eller sidfläsk fungerar bra.
Kan jag förbereda rätten dagen innan?
Ja, både rotmos och fläsklägg går att laga dagen innan och värma upp försiktigt vid servering.
Går det att frysa rotmos?
Ja, rotmos går utmärkt att frysa i portionsförpackningar. Låt tina långsamt och värm upp med lite smör eller grädde.
Vilken senap passar bäst till fläsklägg?
En klassisk grov senap eller en skånsk senap är perfekta val som kompletterar rätten.
Vinn ett knivset från Global!
Fyll i din e-post och telefonnummer för chansen att vinna ett 3-knivset från Global, värde 4 179 kr! Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen
(Vinnare dras 10/12)