Potatis- och purjolökssoppa

Snittbetyg:
5/5

Potatis- och purjolökssoppa är en klassisk och lättlagad rätt som passar perfekt för kalla dagar. Denna krämiga soppa är inte bara enkel att tillaga, utan den är också mättande och full av smak. Med en len konsistens och mild purjolökssmak kombinerat med potatisens krämighet är detta en rätt som hela familjen kommer att älska.

 

Café de Paris

Vår dryckesrekommendation:

Café de Paris Brut

Ingredienser

För 4 personer:

  • 6 stora potatisar, skalade och tärnade
  • 2 purjolökar, rengjorda och skivade (endast den vita och ljusgröna delen)
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar efter smak
  • Krutonger och färsk dill till garnering

Gör så här

  • Förberedelse: Börja med att skala och tärna potatisen. Skär purjolöken i tunna skivor och skölj noggrant för att avlägsna all jord.
  • Fräs grönsakerna: Smält smöret i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt purjolöken och fräs den mjuk utan att den får färg, cirka 5 minuter.
  • Tillsätt potatis och buljong: Lägg i de tärnade potatisarna och häll över grönsaksbuljongen. Låt det hela koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda tills potatisen är helt mjuk, cirka 20 minuter.
  • Mixa soppan: Använd en stavmixer för att mixa soppan direkt i kastrullen tills den är slät och krämig. Om du föredrar en mer rustik soppa kan du låta några bitar potatis vara kvar.
  • Tillsätt grädde: Rör ner grädden i soppan och värm upp igen utan att koka. Smaka av med salt och peppar.
  • Servering: Häll upp soppan i skålar och toppa med krutonger och färsk dill för extra smak och textur.

Denna potatis- och purjolökssoppa är en klassiker inom husmanskosten och har sitt ursprung i det franska köket, där den kallas ”Potage Parmentier” eller ”Vichyssoise” när den serveras kall. Soppan är rik på vitaminer och mineraler, särskilt C-vitamin från purjolöken och kalium från potatisen, vilket gör den både näringsrik och hälsosam.

Med bara några få ingredienser och minimal ansträngning kan du skapa en utsökt soppa som fungerar lika bra som en lätt lunch som en förrätt till middagen. Denna soppa är också perfekt att göra i stora mängder och förvara i kylskåpet för senare användning, eftersom smaken bara blir bättre när den får stå till sig.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Potatis- och purjolökssoppa

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Potatis- och purjolökssoppa"

it-flag

Italien

Tipici dell'Aretino Tuskanone Toscana Rosso 2019

Rött vin

14%

Tipici dell’Aretino Tuskanone Toscana Rosso

2019

139kr

it-flag

Italien

Monterustico Dogliani 2022

Rött vin

13%

Monterustico Dogliani

2022

135kr

spain-flag

Spanien

Cuvée Castelo Blanc De Blancs Brut

Bubbel

11%

Cuvée Castelo Blanc De Blancs Brut

N/A

79kr

france-flag

Frankrike

Maison Bonjour Chardonnay Selectionné par Jean Biecher

Vitt vin

12.5%

Maison Bonjour Chardonnay Selectionné par Jean Biecher

N/A

249kr

it-flag

Italien

The Bomb Box

Rött vin

14%

The Bomb Box

N/A

249kr

EU

EU

Grand Roc Mont Blanc

Vitt vin

12.5%

Grand Roc Mont Blanc

N/A

199kr

france-flag

Frankrike

Pierre Malingre Brut Réserve

Bubbel

12%

Pierre Malingre Brut Réserve

Champagne

349kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Stina

Bubbel

5.5%

Köpings Musteri Stina

N/A

113.10kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Perry

Bubbel

5.5%

Köpings Musteri Perry

N/A

42.60kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Bittersweet

Bubbel

6%

Köpings Musteri Bittersweet

N/A

121.70kr

Vinn Riedel-vinglas (värde 899kr)

Jag intygar att jag är 25 år eller äldre och accepterar Vinboxens integritetspolicy

Får vi be om leg?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.