Oxfilé med kantarellsås

Snittbetyg:
5/5

Oxfilé med kantarellsås är en av de mest eleganta och smakrika rätterna du kan servera. Kombinationen av den möraste delen av nötköttet och den djupa, jordiga smaken av kantareller ger en måltid som imponerar på både familj och gäster. Som tillbehör rekommenderas stekt potatis eller färska primörer, som adderar färg och balans till rätten.

Don Simon Nature Cabernet Sauvignon

Vår dryckesrekommendation:

Don Simon Nature Cabernet Sauvignon

Ingredienser

För 4 portioner:

Oxfilé:

  • 4 skivor oxfilé (à 150 g)
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • Salt och nymalen svartpeppar

Kantarellsås:

  • 200 g kantareller (eller annan svamp, t.ex. champinjoner)
  • 2 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl köttbuljong
  • 1 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar
  • 1 msk hackad persilja (till garnering)

Tillbehör:

  • 800 g potatis, tärnad och stekt i smör och olivolja, eller
  • Ett urval av färska primörer (t.ex. morötter, sparris och sockerärtor)

Gör så här

Steg 1: Förbered oxfilén

  1. Ta fram oxfilén i god tid så att den når rumstemperatur.
  2. Krydda köttet med salt och nymalen svartpeppar.

Steg 2: Stek oxfilén

  1. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja på medelhög värme.
  2. Stek oxfilén 3–4 minuter per sida för medium rare. Justera tiden efter önskad stekgrad.
  3. Låt köttet vila under folie i 5–10 minuter.

Steg 3: Gör kantarellsåsen

  1. Rensa kantarellerna och skär dem i mindre bitar om de är stora.
  2. Smält smöret i en kastrull och fräs vitlöken tillsammans med kantarellerna tills de är gyllene.
  3. Tillsätt grädde, mjölk och köttbuljong. Låt såsen sjuda på låg värme i 10 minuter.
  4. Rör ner dijonsenap och smaka av med salt och peppar.

Steg 4: Tillaga tillbehören

  1. Stekt potatis: Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek potatistärningarna på medelhög värme tills de är gyllene och krispiga.
  2. Primörer: Koka eller ånga primörerna lätt så att de behåller sin krispighet och färg.

Steg 5: Servera

Lägg upp oxfilén på tallrikar och häll över kantarellsåsen. Servera med stekt potatis eller primörer vid sidan av och garnera med hackad persilja.

Tips för att lyckas

  • Använd en kötttermometer för att säkerställa rätt stekgrad:
    • Rare: 52–55°C
    • Medium rare: 56–58°C
    • Medium: 60–65°C
  • För extra smak i såsen, tillsätt en skvätt vitt vin eller konjak när du fräser kantarellerna.

Allergiinformation och substitut

  • Laktosintolerans: Använd laktosfri grädde och smör.
  • Glutenfritt: Rätten är naturligt glutenfri, men kontrollera att buljongen inte innehåller gluten.
  • Vegetarisk variant: Byt ut oxfilén mot portabellosvamp och använd grönsaksbuljong i såsen.

Dryckestips

Servera rätten med ett fylligt rött vin, som en Cabernet Sauvignon eller Syrah. Om du föredrar öl, passar en mörk ale utmärkt till kantarellsåsens jordiga toner.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Oxfilé med kantarellsås

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Oxfilé med kantarellsås"

spain-flag

Spanien

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic

Rött vin

13.5%

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic

2023

239kr

france-flag

Frankrike

Albert Lebrun Blanc de Noirs Extra Brut

Bubbel

12%

Albert Lebrun Blanc de Noirs Extra Brut

N/A

329kr

it-flag

Italien

Tipici dell'Aretino Tuskanone Toscana Rosso 2019

Rött vin

14%

Tipici dell’Aretino Tuskanone Toscana Rosso

2019

139kr

it-flag

Italien

Monterustico Dogliani 2022

Rött vin

13%

Monterustico Dogliani

2022

135kr

spain-flag

Spanien

Cuvée Castelo Blanc De Blancs Brut

Bubbel

11%

Cuvée Castelo Blanc De Blancs Brut

N/A

79kr

it-flag

Italien

The Bomb Box

Rött vin

14%

The Bomb Box

N/A

249kr

france-flag

Frankrike

Pierre Malingre Brut Réserve

Bubbel

12%

Pierre Malingre Brut Réserve

Champagne

349kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Stina

Bubbel

5.5%

Köpings Musteri Stina

N/A

113.10kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Perry

Bubbel

5.5%

Köpings Musteri Perry

N/A

42.60kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Bittersweet

Bubbel

6%

Köpings Musteri Bittersweet

N/A

121.70kr

Vinn knivset värde 4 179 kr

Jag intygar att jag är 25 år eller äldre och accepterar Vinboxens integritetspolicy

Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen.se

Får vi be om leg?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.