Oxfilé med kantarellsås

Snittbetyg:
5/5

Oxfilé med kantarellsås är en av de mest eleganta och smakrika rätterna du kan servera. Kombinationen av den möraste delen av nötköttet och den djupa, jordiga smaken av kantareller ger en måltid som imponerar på både familj och gäster. Som tillbehör rekommenderas stekt potatis eller färska primörer, som adderar färg och balans till rätten.

Don Simon Nature Cabernet Sauvignon

Vår dryckesrekommendation:

Don Simon Nature Cabernet Sauvignon

Ingredienser

För 4 portioner:

Oxfilé:

  • 4 skivor oxfilé (à 150 g)
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • Salt och nymalen svartpeppar

Kantarellsås:

  • 200 g kantareller (eller annan svamp, t.ex. champinjoner)
  • 2 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl köttbuljong
  • 1 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar
  • 1 msk hackad persilja (till garnering)

Tillbehör:

  • 800 g potatis, tärnad och stekt i smör och olivolja, eller
  • Ett urval av färska primörer (t.ex. morötter, sparris och sockerärtor)

Gör så här

Steg 1: Förbered oxfilén

  1. Ta fram oxfilén i god tid så att den når rumstemperatur.
  2. Krydda köttet med salt och nymalen svartpeppar.

Steg 2: Stek oxfilén

  1. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja på medelhög värme.
  2. Stek oxfilén 3–4 minuter per sida för medium rare. Justera tiden efter önskad stekgrad.
  3. Låt köttet vila under folie i 5–10 minuter.

Steg 3: Gör kantarellsåsen

  1. Rensa kantarellerna och skär dem i mindre bitar om de är stora.
  2. Smält smöret i en kastrull och fräs vitlöken tillsammans med kantarellerna tills de är gyllene.
  3. Tillsätt grädde, mjölk och köttbuljong. Låt såsen sjuda på låg värme i 10 minuter.
  4. Rör ner dijonsenap och smaka av med salt och peppar.

Steg 4: Tillaga tillbehören

  1. Stekt potatis: Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek potatistärningarna på medelhög värme tills de är gyllene och krispiga.
  2. Primörer: Koka eller ånga primörerna lätt så att de behåller sin krispighet och färg.

Steg 5: Servera

Lägg upp oxfilén på tallrikar och häll över kantarellsåsen. Servera med stekt potatis eller primörer vid sidan av och garnera med hackad persilja.

Tips för att lyckas

  • Använd en kötttermometer för att säkerställa rätt stekgrad:
    • Rare: 52–55°C
    • Medium rare: 56–58°C
    • Medium: 60–65°C
  • För extra smak i såsen, tillsätt en skvätt vitt vin eller konjak när du fräser kantarellerna.

Allergiinformation och substitut

  • Laktosintolerans: Använd laktosfri grädde och smör.
  • Glutenfritt: Rätten är naturligt glutenfri, men kontrollera att buljongen inte innehåller gluten.
  • Vegetarisk variant: Byt ut oxfilén mot portabellosvamp och använd grönsaksbuljong i såsen.

Dryckestips

Servera rätten med ett fylligt rött vin, som en Cabernet Sauvignon eller Syrah. Om du föredrar öl, passar en mörk ale utmärkt till kantarellsåsens jordiga toner.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Oxfilé med kantarellsås

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Oxfilé med kantarellsås"

Umbala 2024

Rött vin •

Box •

3000ML •

14%

Umbala

2024

Country flag

Sydafrika

Druva

Cabernet

229kr

Rött vin •

Lättare glasflaska •

750ML •

14%

GOSA Organic Selection Monastrell

2024

spain-flag

Spanien

Druva

Monstrell

89kr

Monferrato Nebbiolo

Rött vin •

Lättare glasflaska •

750ML •

13.5%

Monferrato Nebbiolo

2023

it-flag

Italien

druva-02.svg

Nebbiolo

119kr

Maple & Ash Pinot Noir box

Rött vin •

Box •

3000ML •

13.5%

Maple & Ash Pinot Noir

N/A

usa-flag

USA

Druva

Pinot Noir

299kr

Rött vin •

Flaska •

750ML •

15%

Blossa 25 Alperna

2025

EU

EU

149kr

Rött vin •

Flaska •

750ML •

13.5%

Greystone Wines Nor’wester Pinot Noir

2023

new-zealand-flag

Nya Zeeland

Druva

Pinot Noir

199kr

Rött vin •

Box •

3000ML •

13%

Diamond Cellars Shiraz Cabernet Sauvignon

N/A

australien

Australien

druva-02.svg

Syrah / Shiraz

189kr

Rött vin •

Box •

3000ML •

13.5%

Casteloro Vino Rosso

N/A

it-flag

Italien

druva-02.svg

Corvina

199kr

Mousserande Vin •

Flaska •

750 •

11%

Berså Spumante Brut

N/A

it-flag

Italien

Druva

Chardonnay

99kr

Ventoux Rouge 2023

Rött vin •

Box •

3000ML •

14.5%

Ventoux Rouge

2023

france-flag

Frankrike

druva-02.svg

Carignan

279kr

Rött vin •

Lättare glasflaska •

750ML •

13%

Château Vieira Bordeaux Supérieur

2014

france-flag

Frankrike

115kr

Euphoria Spumante

Mousserande Vin •

Lättare glasflaska •

750ML •

11.5%

Euphoria Spumante

N/A

it-flag

Italien

Druva

Chardonnay

89kr

Vinn ett knivset från Global!

Fyll i din e-post och telefonnummer för chansen att vinna ett 5-knivset från Global, värde 6 365 kr! Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen

(Vinnare dras 10/12)