Mustig Köttgryta med Ris

Snittbetyg:
5/5

Söker du ett recept på en mustig och smakrik köttgryta? Den här grytan, serverad med fluffigt ris och fräsch picklad rödlök, är den perfekta komfortmaten för kyliga dagar. Kombinationen av möra köttbitar och en fyllig, långkokt sås ger en rätt som imponerar både till vardags och på fest. Servera med en klick crème fraîche för en extra lyxig touch.

Hope Shiraz

Vår dryckesrekommendation:

Hope Shiraz

Ingredienser

  • 600 g högrev eller annat grytskött, skuret i bitar
  • 2 gula lökar, skivade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 morötter, skivade
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 2 dl rött vin
  • 3 dl köttbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • Salt och peppar efter smak
  • 2 msk smör och 1 msk olja till stekning
Tillbehör:
  • 4 portioner basmatiris
  • 1 dl crème fraîche
  • Picklad rödlök (se instruktioner nedan)
Picklad Rödlök:
  • 2 rödlökar, tunt skivade
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Gör så här

  • Förbered grytan:
    • Värm upp en stor gryta och smält smör och olja tillsammans. Bryn köttbitarna tills de får en fin färg. Ta upp köttet och lägg åt sidan.
    • Fräs lök, vitlök och morötter i samma gryta tills de mjuknar. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och låt fräsa ytterligare någon minut.
    • Lägg tillbaka köttet i grytan och häll i rött vin. Låt det koka upp och reducera något.
    • Tillsätt krossade tomater, buljong, lagerblad och timjan. Rör om och låt grytan sjuda på låg värme i cirka 2 timmar, eller tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar.
  • Koka riset:
    • Koka riset enligt förpackningens anvisningar.
  • Pickla rödlöken:
    • Koka upp ättiksprit, socker och vatten tills sockret lösts upp. Lägg den skivade rödlöken i en burk och häll över den varma lagen. Låt stå i minst 30 minuter innan servering.
  • Servering:
    • Servera köttgrytan med det fluffiga riset. Toppa med picklad rödlök, en klick crème fraîche och gärna färsk persilja för extra färg och smak.

Denna köttgryta är ett utmärkt exempel på hur långkok kan förvandla enkla ingredienser till något alldeles extra. Hemligheten ligger i att låta köttet sjuda långsamt i en rik tomat- och vinbaserad sås, som med tiden utvecklar en djup och komplex smak. Den fräscha picklade rödlöken bryter av mot den mustiga grytan och ger rätten en uppfriskande syrlighet. Ett perfekt alternativ för dig som vill bjuda på en klassisk, rustik måltid med moderna inslag.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Mustig Köttgryta med Ris

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Mustig Köttgryta med Ris"

france-flag

Frankrike

Pierre Malingre Brut Réserve

Bubbel

12%

Pierre Malingre Brut Réserve

Champagne

349kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Stina

Bubbel

5.5%

Köpings Musteri Stina

N/A

113.10kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Perry

Bubbel

5.5%

Köpings Musteri Perry

N/A

42.60kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Bittersweet

Bubbel

6%

Köpings Musteri Bittersweet

N/A

121.70kr

spain-flag

Spanien

Finca Almendral Reserva

Rött vin

14%

Finca Almendral Reserva

2019

89kr

portugal

Portugal

Rött vin

13.5%

Iron Maiden Darkest Red

2021

139kr

france-flag

Frankrike

Rött vin

13%

Château de Lussac

2007

179kr

it-flag

Italien

Rött vin

13%

Stranger Zins Old Vines

N/A

199kr

it-flag

Italien

Piemonte Barbera Valle di Nebbia

Rött vin

13.5%

Piemonte Barbera Valle di Nebbia

2023

269kr

sweden-flag

Sverige

Blossa Saffran Apelsin Vinglögg

Sprit

10%

Blossa Saffran Apelsin Vinglögg

2024

99kr

Vinn Riedel-vinglas (värde 899kr)

Jag intygar att jag är 25 år eller äldre och accepterar Vinboxens integritetspolicy

Får vi be om leg?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.