Mustig högrevsgryta

Snittbetyg:
5/5

Denna mustiga högrevsgryta är den perfekta comfort food-rätten för kyliga dagar. Med långkokt högrev, rotfrukter och en fyllig rödvinssås blir detta en rätt som både värmer och mättar.

No data was found

Ingredienser

För 4-6 personer

Kött och grönsaker:

  • 800 g högrev, i stora tärningar
  • 2 msk smör eller olja för stekning
  • 2 gula lökar, hackade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 morötter, skivade
  • 3 potatisar, tärnade
  • 2 palsternackor, skivade
  • 3 dl rött vin
  • 5 dl köttbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 1 tsk dijonsenap

Kryddor:

  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk paprikapulver
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Färsk rosmarin eller persilja för garnering

Gör så här

1. Bryn köttet
Hetta upp smör eller olja i en stor gryta och bryn högrevet i omgångar tills det får en fin yta. Lägg åt sidan.

2. Fräs grönsakerna
Stek lök, vitlök, morötter och palsternacka i samma gryta tills löken blir mjuk.

3. Tillsätt smakerna
Rör ner tomatpuré, soja, senap och kryddor. Låt fräsa någon minut för att förstärka smakerna.

4. Deglasera med rödvin
Häll på rödvinet och låt koka i 5 minuter så alkoholen dunstar.

5. Långkoka
Tillsätt köttbuljong och det brynta köttet. Lägg i lagerblad och låt grytan sjuda på låg värme i 2,5–3 timmar, tills köttet är mört.

6. Lägg i potatisen
Tillsätt potatisen de sista 30 minuterna av koktiden.

7. Smaka av och servera
Ta bort lagerbladen och smaka av med salt och peppar. Garnera med färsk rosmarin eller persilja.

Varför du kommer älska denna högrevsgryta

  • Djupa och fylliga smaker från långkok
  • Enkel att förbereda och låta sjuda under dagen
  • Perfekt att göra i stora satser och frysa in

Tips för en ännu godare gryta

  • Tillsätt svamp för en extra umamismak
  • Byt ut högrev mot älg eller lamm för variation
  • Servera med ett gott surdegsbröd eller potatismos

Dryckestips – Vad passar till högrevsgryta?

Rött vin: Ett fylligt vin med tanniner, exempelvis en Cabernet Sauvignon eller en Rioja.
Alkoholfritt: En mustig svartvinbärsdryck eller alkoholfri rödvinsvariant.

FAQ – Vanliga frågor om högrevsgryta

Kan jag förbereda grytan i förväg?
Ja, den blir ännu godare dagen efter då smakerna hinner utvecklas.

Kan jag frysa in grytan?
Absolut, den håller sig i frysen i upp till 3 månader.

Kan jag göra grytan i en slow cooker?
Ja, låt den gå på låg värme i 6–8 timmar.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Mustig högrevsgryta

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Mustig högrevsgryta"

it-flag

Italien

Rött vin

12%

P.Lex Pinot Noir

2023

109kr

usa-flag

USA

Sandalwood Pinot Noir

Rött vin

13%

Sandalwood Pinot Noir

2023

98kr

portugal

Portugal

Rött vin

14%

Barricas Reserva

2022

239kr

it-flag

Italien

Appassinero Appassimento

Rött vin

14.5%

Appassinero Appassimento

N/A

199kr

chile

Chile

Taco Friday

Rött vin

13%

Taco Friday

Cabernet Sauvignon

209kr

it-flag

Italien

Rött vin

13.5%

GW :s Italienare

2023

99kr

spain-flag

Spanien

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic

Rött vin

13.5%

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic

2023

239kr

it-flag

Italien

Tipici dell'Aretino Tuskanone Toscana Rosso 2019

Rött vin

14%

Tipici dell’Aretino Tuskanone Toscana Rosso

2019

139kr

it-flag

Italien

Monterustico Dogliani 2022

Rött vin

13%

Monterustico Dogliani

2022

135kr

it-flag

Italien

The Bomb Box

Rött vin

14%

The Bomb Box

N/A

249kr

Vinn knivset värde 4 179 kr

Jag intygar att jag är 25 år eller äldre och accepterar Vinboxens integritetspolicy

Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen.se

Får vi be om leg?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.