Melanzane alla Parmigiana

Snittbetyg:
5/5

Melanzane alla Parmigiana är en älskad rätt från Italien som kombinerar aubergine med tomatsås och parmesan. Detta recept är perfekt när du vill njuta av en smakrik, värmande rätt som både är enkel att tillaga och otroligt tillfredsställande. Denna rätt liknar lasagne men utan pasta, där den krämiga auberginen står i centrum tillsammans med smaker av parmesan och basilika.

Vår dryckesrekommendation:

Villa Puccini

Ingredienser

För 4 personer: 

  • 3 stora auberginer, skurna i tunna skivor
  • 2 burkar krossade tomater (ca 800 g)
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 dl olivolja
  • 150 g riven parmesanost
  • 1 knippe färsk basilika
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här

Instruktioner:

  1. Förbered auberginerna: Skär auberginerna i tunna skivor och grilla eller stek dem i olivolja tills de är gyllene och mjuka. Lägg dem åt sidan.
  2. Gör tomatsåsen: Fräs vitlök i olivolja, tillsätt krossade tomater, salt, peppar och låt sjuda i cirka 20 minuter. Tillsätt basilikan mot slutet av koktiden.
  3. Varva: I en ugnsfast form, börja med ett lager tomatsås, lägg sedan ett lager aubergine och toppa med parmesanost. Upprepa tills alla ingredienser är använda.
  4. Gratinera: Grädda i ugnen på 200°C i cirka 30 minuter tills toppen är gyllenbrun och bubblig.
  5. Servering: Låt gratängen svalna något innan servering. Toppa med färsk basilika och njut!

Allergiinformation och substitut:

  • Laktosintolerans: Parmesan innehåller små mängder laktos, men laktosfri parmesan eller växtbaserad ost kan användas som substitut.
  • Nötallergi: Rätten innehåller inga nötter, men om du tillsätter pesto, se till att använda en variant utan nötter eller mandel.
  • Glutenallergi: Rätten är naturligt glutenfri. Kontrollera dock att eventuell extraost eller annan ingrediens inte innehåller spår av gluten.

Vinrekommendation:

Till Melanzane alla Parmigiana rekommenderas ett medelfylligt rött vin som Chianti. Vinets fruktighet och syra balanserar de rika smakerna av aubergine, tomat och parmesan och lyfter rätten till nya höjder.

Tillagning och Tips

Auberginen grillas eller steks först för att ge den en djup smak och sedan varvas den med en rik tomatsås och generösa mängder parmesanost. Tomatsåsen görs bäst med en enkel bas av vitlök och tomater, där du kan tillsätta färsk basilika för extra smak.

För att få bästa resultat, använd högkvalitativ parmesan och gärna auberginer som inte är för stora, så att du får tunna, fina skivor som tillagas jämnt. Du kan även variera receptet genom att tillsätta mozzarella mellan lagren för en extra krämighet.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Melanzane alla Parmigiana

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Melanzane alla Parmigiana"

chile

Chile

Taco Friday

Rött vin

13%

Taco Friday

Cabernet Sauvignon

209kr

it-flag

Italien

Rött vin

13.5%

GW :s Italienare

2023

99kr

spain-flag

Spanien

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic

Rött vin

13.5%

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic

2023

239kr

it-flag

Italien

Tipici dell'Aretino Tuskanone Toscana Rosso 2019

Rött vin

14%

Tipici dell’Aretino Tuskanone Toscana Rosso

2019

139kr

it-flag

Italien

Monterustico Dogliani 2022

Rött vin

13%

Monterustico Dogliani

2022

135kr

it-flag

Italien

The Bomb Box

Rött vin

14%

The Bomb Box

N/A

249kr

spain-flag

Spanien

Finca Almendral Reserva

Rött vin

14%

Finca Almendral Reserva

2019

89kr

portugal

Portugal

Rött vin

13.5%

Iron Maiden Darkest Red

2021

139kr

france-flag

Frankrike

Rött vin

13%

Château de Lussac

2007

179kr

it-flag

Italien

Rött vin

13%

Stranger Zins Old Vines

N/A

199kr

Vinn knivset värde 4 179 kr

Jag intygar att jag är 25 år eller äldre och accepterar Vinboxens integritetspolicy

Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen.se

Får vi be om leg?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.