Frikadeller

Snittbetyg:
5/5

Frikadeller i tomatsås är en klassisk och älskad rätt med mjuka köttbullar simmande i en rik tomatsås. Enkel att tillaga och full av smak, denna rätt blir en favorit för hela familjen. Vi ger dig också en vinrekommendation för att lyfta smakupplevelsen till nästa nivå.

Vår dryckesrekommendation:

Villa Puccini

Ingredienser

För 4 personer:

Frikadeller:

  • 400 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk färsk persilja, finhackad
  • Salt och peppar efter smak

Tomatsås:

  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk torkad basilika
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Förbered frikadellerna: Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 5 minuter. Blanda därefter nötfärs, ägg, vitlök, persilja, salt och peppar. Forma små bollar.
  2. Fräs löken: Hetta upp olivoljan i en stor panna och fräs löken och vitlöken tills de blir mjuka.
  3. Tillsätt tomater: Häll i krossade tomater, basilika och socker. Låt såsen sjuda i 10-15 minuter.
  4. Lägg i frikadellerna: Sjud frikadellerna i tomatsåsen på låg värme i cirka 15-20 minuter, tills de är genomkokta.
  5. Servering: Servera med färsk basilika och eventuellt pasta eller ris.

Allergiinformation och substitut:

  • Glutenfritt: Byt ut ströbrödet mot glutenfritt ströbröd.
  • Laktosfritt: Använd laktosfri mjölk.
  • Veganskt alternativ: Byt ut nötfärsen mot vegofärs och ägget mot linfröägg.

Vinrekommendation:

Till frikadeller i tomatsås rekommenderas ett friskt och fruktigt rödvin, såsom Chianti eller Barbera. Båda vinerna har hög syra och livliga röda frukttoner, vilket balanserar syrligheten i tomatsåsen och kompletterar de rika smakerna i köttbullarna.

Frikadeller, små köttbullar tillagade genom sjudning i en fyllig tomatsås, är en av de mest populära italienska husmansrätterna. Rätten är både enkel att laga och otroligt mångsidig. Tomatsåsen ger en härlig syra och sötma, medan frikadellerna behåller sin saftighet genom att tillagas långsamt i såsen. Traditionellt serveras frikadeller med pasta eller ris, och med rätt vin kan smakupplevelsen bli ännu bättre.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Frikadeller

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Frikadeller"

australien

Australien

Rött vin

13%

Faulkner & Archer

Shiraz Cabernet Sauvignon

199kr

spain-flag

Spanien

Rött vin

12%

Hero

Red Wine

279kr

de-flag

Tyskland

Black Tower Pinot Noir Rosé Club Edition

Rosévin

12.5%

Black Tower Pinot Noir Rosé Club Edition

2024

99kr

usa-flag

USA

Mark West Pinot Noir

Rött vin

13.5%

Mark West Pinot Noir

2023

129kr

it-flag

Italien

Rött vin

12%

P.Lex Pinot Noir

2023

109kr

spain-flag

Spanien

¡Hola! Mediterráneo Gran Cuvée Blanc de Blancs

Bubbel

8.5%

¡Hola! Mediterráneo Gran Cuvée Blanc de Blancs

N/A

99kr

it-flag

Italien

Bubbel

12.5%

Rotari Brut Riserva

2020

139kr

usa-flag

USA

Sandalwood Pinot Noir

Rött vin

13%

Sandalwood Pinot Noir

2023

98kr

portugal

Portugal

Rött vin

14%

Barricas Reserva

2022

239kr

it-flag

Italien

Appassinero Appassimento

Rött vin

14.5%

Appassinero Appassimento

N/A

199kr

Vinn knivset värde 4 179 kr

Jag intygar att jag är 25 år eller äldre och accepterar Vinboxens integritetspolicy

Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen.se

Får vi be om leg?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.