Cannelloni med ricotta och spenat

Snittbetyg:
5/5

Cannelloni med ricotta och spenat är en utsökt och krämig rätt som snabbt blir en favorit hos både stora och små. Den klassiska kombinationen av mild ricottaost och näringsrik spenat, omsluten av pasta och täckt med en len tomatsås och gratinerad ost, gör detta till en perfekt rätt för både vardag och fest.

Vår dryckesrekommendation:

Turckheim Pinot Gris

Ingredienser

För 4 personer

Fyllning:

  • 250 g ricottaost
  • 200 g färsk spenat (eller fryst, tinad och avrunnen)
  • 1 ägg
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • Salt och nymalen svartpeppar

Tomatsås:

  • 500 g passerade tomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk socker
  • Salt och peppar

Till gratinering:

  • 12–16 cannellonirör
  • 2 dl riven mozzarellaost
  • 1 dl riven parmesanost
  • Färsk persilja eller basilika för garnering

Gör så här

Steg 1: Förbered tomatsåsen

  1. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken tills den är mjuk.
  2. Tillsätt vitlök och fräs i ytterligare 1 minut.
  3. Häll i de passerade tomaterna och krydda med basilika, socker, salt och peppar.
  4. Låt såsen sjuda i cirka 10–15 minuter på låg värme medan du förbereder fyllningen.

Steg 2: Gör fyllningen

  1. Förväll spenaten i en stekpanna med lite vatten tills den mjuknat. Krama ur överflödig vätska.
  2. Blanda ricotta, spenat, ägg, riven parmesan och pressad vitlök i en skål.
  3. Krydda med salt och svartpeppar efter smak.

Steg 3: Fyll cannellonirören

  1. Fyll cannellonirören med ricotta- och spenatblandningen med hjälp av en spritspåse eller en tesked.

Steg 4: Montera rätten

  1. Häll ett tunt lager tomatsås i botten av en ugnsfast form.
  2. Lägg de fyllda cannellonirören ovanpå såsen.
  3. Täck cannellonin med resten av tomatsåsen och strö över riven mozzarella och parmesan.

Steg 5: Grädda i ugnen

  1. Sätt ugnen på 200°C. Gratinera cannellonin i mitten av ugnen i cirka 25–30 minuter, eller tills osten är gyllene och bubblande.

Steg 6: Servera

  1. Toppa med färsk persilja eller basilika vid servering.
  2. Servera tillsammans med en grönsallad och ett gott bröd.

Tips för att lyckas

  • För extra krämighet kan du tillsätta 1 dl béchamelsås över cannellonin innan du gratinerar.
  • Använd färska pastaplattor som du rullar ihop om du inte har cannellonirör till hands.
  • Variera fyllningen med andra grönsaker som zucchini eller svamp.

Allergiinformation och substitut

  • Glutenfritt: Använd glutenfria cannellonirör eller lasagneplattor.
  • Laktosfritt: Byt ut ricotta och mozzarella mot laktosfria alternativ.
  • Veganskt: Ersätt ricotta med tofu eller en växtbaserad färskost, och använd vegansk ost till gratineringen.

Dryckestips

Cannelloni med ricotta och spenat passar perfekt med ett lätt och friskt vitt vin, som en Pinot Grigio. För ett alkoholfritt alternativ är en äppelmust eller citronvatten utmärkta val.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Cannelloni med ricotta och spenat

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Cannelloni med ricotta och spenat"

spain-flag

Spanien

99 Rosas Fresh & Fruity Organic 2024

Vitt vin

12%

99 Rosas Fresh & Fruity Organic

2024

219kr

spain-flag

Spanien

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic

Rött vin

13.5%

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic

2023

239kr

france-flag

Frankrike

Albert Lebrun Blanc de Noirs Extra Brut

Bubbel

12%

Albert Lebrun Blanc de Noirs Extra Brut

N/A

329kr

it-flag

Italien

Tipici dell'Aretino Tuskanone Toscana Rosso 2019

Rött vin

14%

Tipici dell’Aretino Tuskanone Toscana Rosso

2019

139kr

it-flag

Italien

Monterustico Dogliani 2022

Rött vin

13%

Monterustico Dogliani

2022

135kr

spain-flag

Spanien

Cuvée Castelo Blanc De Blancs Brut

Bubbel

11%

Cuvée Castelo Blanc De Blancs Brut

N/A

79kr

france-flag

Frankrike

Maison Bonjour Chardonnay Selectionné par Jean Biecher

Vitt vin

12.5%

Maison Bonjour Chardonnay Selectionné par Jean Biecher

N/A

249kr

it-flag

Italien

The Bomb Box

Rött vin

14%

The Bomb Box

N/A

249kr

EU

EU

Grand Roc Mont Blanc

Vitt vin

12.5%

Grand Roc Mont Blanc

N/A

199kr

france-flag

Frankrike

Pierre Malingre Brut Réserve

Bubbel

12%

Pierre Malingre Brut Réserve

Champagne

349kr

Vinn knivset värde 4 179 kr

Jag intygar att jag är 25 år eller äldre och accepterar Vinboxens integritetspolicy

Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen.se

Får vi be om leg?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.