Älgstek

Snittbetyg:
5/5

En festlig rätt för höstens och vinterns middagar
Älgstek är en riktig klassiker i det svenska köket och en symbol för våra vilda skogar. Med sitt mörka och smakrika kött passar älgsteken perfekt för speciella tillfällen. Här serveras den med en fyllig rödvinssås och klassiska tillbehör som kokt potatis och stekt brysselkål. Det är en rätt som hyllar säsongens råvaror och bjuder på en rustik men elegant måltid.

Tillagningstid: 2 timmar (varav 1,5 timme i ugnen)
Portioner: 4

Grandiosa Cabernet Sauvignon

Vår dryckesrekommendation:

Grandiosa Cabernet Sauvignon

Ingredienser

För 4 personer:

Älgstek:

  • 800 g älgstek
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 4 kvistar färsk timjan
  • Salt och peppar

Rödvinssås:

  • 2 dl rött vin
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 tsk majsstärkelse (valfritt, för att reda såsen)

Tillbehör:

  • 800 g kokt potatis
  • 200 g brysselkål, halverad
  • 1 msk smör
  • Salt och peppar

 

Gör så här

  1. Förbered älgsteken:
    Sätt ugnen på 150°C. Krydda älgsteken med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja och bryn steken runt om tills den får en fin yta. Lägg i krossade vitlöksklyftor och timjankvistar.
  2. Tillaga i ugn:
    Placera älgsteken i en ugnsform och häll över fettet från stekpannan. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen når 58–60°C för medium-rare (eller 65°C för mer genomstekt), vilket tar cirka 1,5 timme. Låt steken vila i folie i 15 minuter innan du skär upp den.
  3. Gör rödvinssåsen:
    Smält smör i en kastrull och fräs den finhackade schalottenlöken tills den mjuknar. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa i en minut. Häll i rött vin och låt det reducera till hälften. Tillsätt köttbuljong och låt såsen koka upp. Om du vill ha en tjockare sås, rör ut majsstärkelse i lite vatten och tillsätt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tillaga brysselkålen:
    Hetta upp smör i en stekpanna och stek brysselkålen på medelhög värme tills den är gyllenbrun och genomstekt. Krydda med salt och peppar.
  5. Servera:
    Skiva älgsteken tunt och lägg upp på ett serveringsfat. Ringla över lite rödvinssås och servera med kokt potatis och stekt brysselkål. Häll resten av såsen i en såssnipa vid sidan av.

Allergiinformation och substitut

  • Glutenintolerans: Rätten är naturligt glutenfri. Kontrollera dock att buljongen är fri från gluten.
  • Laktosintolerans: Byt smöret mot laktosfritt smör eller olivolja.
  • Vegetarisk anpassning: För en vegetarisk version kan älgsteken bytas mot portabellosvamp eller en ugnsbakad rotselleri som huvudråvara.

Dryckestips till älgstek

Till denna rustika rätt rekommenderas ett fylligt rött vin, exempelvis en Cabernet Sauvignon eller en Syrah. De passar utmärkt med den fylliga rödvinssåsen och älgköttets kraftiga smaker. Alternativt kan en mörk ale eller porter komplettera rätten för ölälskare.

Älgstek är en av de mest älskade rätterna inom svensk husmanskost. Med sitt mörka, smakrika kött och en touch av lyx passar älgstek perfekt för både festliga middagar och mysiga söndagsluncher. Detta recept kombinerar klassiska tillbehör som kokt potatis och stekt brysselkål med en fyllig rödvinssås som framhäver det vilda köttets naturliga smaker. Älgkött är inte bara gott, det är också magert och hållbart, vilket gör det till ett utmärkt val för dig som vill njuta av något extra gott utan dåligt samvete.

Det här receptet är enkelt att följa och ger dig en saftig och mör älgstek som är perfekt för både nybörjare och erfarna hemmakockar. Att servera rätten med kokt potatis och brysselkål ger en balanserad måltid där alla smaker harmonierar. Den fylliga rödvinssåsen blir pricken över i, och om du vill variera kan du även lägga till en gelé, som lingon- eller rönnbärsgelé, för en extra dimension av sötma och syra.

Vill du göra din älgstek ännu mer imponerande? Se till att låta steken vila ordentligt efter tillagningen – detta är nyckeln till att få en saftig och perfekt skivad älgstek.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Älgstek

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Älgstek"

it-flag

Italien

Tipici dell'Aretino Tuskanone Toscana Rosso 2019

Rött vin

14%

Tipici dell’Aretino Tuskanone Toscana Rosso

2019

139kr

it-flag

Italien

Monterustico Dogliani 2022

Rött vin

13%

Monterustico Dogliani

2022

135kr

spain-flag

Spanien

Cuvée Castelo Blanc De Blancs Brut

Bubbel

11%

Cuvée Castelo Blanc De Blancs Brut

N/A

79kr

france-flag

Frankrike

Maison Bonjour Chardonnay Selectionné par Jean Biecher

Vitt vin

12.5%

Maison Bonjour Chardonnay Selectionné par Jean Biecher

N/A

249kr

it-flag

Italien

The Bomb Box

Rött vin

14%

The Bomb Box

N/A

249kr

EU

EU

Grand Roc Mont Blanc

Vitt vin

12.5%

Grand Roc Mont Blanc

N/A

199kr

france-flag

Frankrike

Pierre Malingre Brut Réserve

Bubbel

12%

Pierre Malingre Brut Réserve

Champagne

349kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Stina

Bubbel

5.5%

Köpings Musteri Stina

N/A

113.10kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Perry

Bubbel

5.5%

Köpings Musteri Perry

N/A

42.60kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Bittersweet

Bubbel

6%

Köpings Musteri Bittersweet

N/A

121.70kr

Vinn Riedel-vinglas (värde 899kr)

Jag intygar att jag är 25 år eller äldre och accepterar Vinboxens integritetspolicy

Får vi be om leg?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.