Älgstek

Snittbetyg:
5/5

En festlig rätt för höstens och vinterns middagar
Älgstek är en riktig klassiker i det svenska köket och en symbol för våra vilda skogar. Med sitt mörka och smakrika kött passar älgsteken perfekt för speciella tillfällen. Här serveras den med en fyllig rödvinssås och klassiska tillbehör som kokt potatis och stekt brysselkål. Det är en rätt som hyllar säsongens råvaror och bjuder på en rustik men elegant måltid.

Tillagningstid: 2 timmar (varav 1,5 timme i ugnen)
Portioner: 4

Grandiosa Cabernet Sauvignon

Vår dryckesrekommendation:

Grandiosa Cabernet Sauvignon

Ingredienser

För 4 personer:

Älgstek:

  • 800 g älgstek
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 4 kvistar färsk timjan
  • Salt och peppar

Rödvinssås:

  • 2 dl rött vin
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 tsk majsstärkelse (valfritt, för att reda såsen)

Tillbehör:

  • 800 g kokt potatis
  • 200 g brysselkål, halverad
  • 1 msk smör
  • Salt och peppar

 

Gör så här

  1. Förbered älgsteken:

    Sätt ugnen på 150°C. Krydda älgsteken med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja och bryn steken runt om tills den får en fin yta. Lägg i krossade vitlöksklyftor och timjankvistar.

  2. Tillaga i ugn:

    Placera älgsteken i en ugnsform och häll över fettet från stekpannan. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen når 58–60°C för medium-rare (eller 65°C för mer genomstekt), vilket tar cirka 1,5 timme. Låt steken vila i folie i 15 minuter innan du skär upp den.

  3. Gör rödvinssåsen:

    Smält smör i en kastrull och fräs den finhackade schalottenlöken tills den mjuknar. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa i en minut. Häll i rött vin och låt det reducera till hälften. Tillsätt köttbuljong och låt såsen koka upp. Om du vill ha en tjockare sås, rör ut majsstärkelse i lite vatten och tillsätt. Smaka av med salt och peppar.

  4. Tillaga brysselkålen:

    Hetta upp smör i en stekpanna och stek brysselkålen på medelhög värme tills den är gyllenbrun och genomstekt. Krydda med salt och peppar.

  5. Servera:

    Skiva älgsteken tunt och lägg upp på ett serveringsfat. Ringla över lite rödvinssås och servera med kokt potatis och stekt brysselkål. Häll resten av såsen i en såssnipa vid sidan av.

Allergiinformation och substitut

  • Glutenintolerans: Rätten är naturligt glutenfri. Kontrollera dock att buljongen är fri från gluten.
  • Laktosintolerans: Byt smöret mot laktosfritt smör eller olivolja.
  • Vegetarisk anpassning: För en vegetarisk version kan älgsteken bytas mot portabellosvamp eller en ugnsbakad rotselleri som huvudråvara.

Dryckestips till älgstek

Till denna rustika rätt rekommenderas ett fylligt rött vin, exempelvis en Cabernet Sauvignon eller en Syrah. De passar utmärkt med den fylliga rödvinssåsen och älgköttets kraftiga smaker. Alternativt kan en mörk ale eller porter komplettera rätten för ölälskare.

Älgstek är en av de mest älskade rätterna inom svensk husmanskost. Med sitt mörka, smakrika kött och en touch av lyx passar älgstek perfekt för både festliga middagar och mysiga söndagsluncher. Detta recept kombinerar klassiska tillbehör som kokt potatis och stekt brysselkål med en fyllig rödvinssås som framhäver det vilda köttets naturliga smaker. Älgkött är inte bara gott, det är också magert och hållbart, vilket gör det till ett utmärkt val för dig som vill njuta av något extra gott utan dåligt samvete.

Det här receptet är enkelt att följa och ger dig en saftig och mör älgstek som är perfekt för både nybörjare och erfarna hemmakockar. Att servera rätten med kokt potatis och brysselkål ger en balanserad måltid där alla smaker harmonierar. Den fylliga rödvinssåsen blir pricken över i, och om du vill variera kan du även lägga till en gelé, som lingon- eller rönnbärsgelé, för en extra dimension av sötma och syra.

Vill du göra din älgstek ännu mer imponerande? Se till att låta steken vila ordentligt efter tillagningen – detta är nyckeln till att få en saftig och perfekt skivad älgstek.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Älgstek

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Älgstek"

Rött vin •

Lättare glasflaska •

750ML •

13%

Château Vieira

2014

france-flag

Frankrike

115kr

Parnevik's Red Blend

Rött vin •

Lättare glasflaska •

750ML •

14%

Parnevik’s Red Blend

2023

france-flag

Frankrike

druva-02.svg

Cinsault

129kr

Rött vin •

Flaska •

750ML •

14,5%

Castelcaia Riserva

2016

it-flag

Italien

druva-02.svg

Negroamaro

99kr

Rött vin •

Flaska •

750ML •

13%

Le Bâtard de Bordeaux

2015

france-flag

Frankrike

Druva

Cabernet

119kr

Rött vin •

Box •

3000ML •

13.5%

Jacques Lemont Pinot Noir

N/A

france-flag

Frankrike

Druva

Pinot Noir

239kr

Rött vin •

Flaska •

1000ML •

14%

Veronia Appassimento

2023

it-flag

Italien

95kr

Amantoni Sangiovese

Rött vin •

Flaska •

750ML •

13%

Amantoni Sangiovese

2023

it-flag

Italien

Druva

Sangiovese

99kr

Rött vin •

Box •

3000ML •

13.5%

ChateauBriand

2015

france-flag

Frankrike

Druva

Cabernet

279kr

Villarini Piemonte Barbera William Morris Design Selection

Rött vin •

Box •

3000ML •

13.5%

Villarini Piemonte Barbera William Morris Design Selection

2023

it-flag

Italien

druva-02.svg

Barbera

299kr

Rött vin •

Box •

3000ML •

13%

Faulkner & Archer

N/A

australien

Australien

Druva

Cabernet

199kr

Rött vin •

Box •

4500ML •

12%

Hero Red Wine

N/A

spain-flag

Spanien

Druva

Cabernet

279kr

Mark West Pinot Noir

Rött vin •

Flaska •

750ML •

13.5%

Mark West Pinot Noir

2023

usa-flag

USA

Druva

Pinot Noir

129kr

Vinn ett knivset från Global!

Fyll i din e-post och telefonnummer för chansen att vinna ett 3-knivset från Global, värde 4 179 kr! Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen

(Vinnare dras 31/8)