En klassisk schnitzel med krispig yta, smakrikt sardellsmör och gyllene rostad potatis – en rustik rätt som imponerar. Perfekt för både vardag och helgmiddag!
4 tunna skivor kalvkött (eller fläsk/kyckling)
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
Salt & peppar
Smör och rapsolja till stekning
800 g potatis
2 msk olivolja
Flingsalt
Färsk timjan eller rosmarin (valfritt)
100 g rumstempererat smör
3–4 sardellfiléer (finhackade)
1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
Färsk persilja (hackad)
Förbered potatisen
Sätt ugnen på 225°C. Skär potatisen i klyftor och blanda med olivolja och flingsalt. Rosta i ugn ca 30–35 minuter tills de är gyllene och krispiga.
Gör sardellsmöret
Rör ihop smör, sardeller, citronsaft, dijonsenap och persilja. Forma till en rulle i plastfolie och låt stelna i kylen.
Panera schnitzeln
Krydda köttet med salt och peppar. Vänd först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
Stek schnitzeln
Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek schnitzlarna gyllenbruna, ca 2–3 minuter per sida.
Servera
Servera schnitzeln med en skiva sardellsmör ovanpå, rostad potatis och gärna en citronklyfta vid sidan.
Ett friskt vitt vin med hög syra – exempelvis en riesling eller grüner veltliner – passar perfekt till den krispiga schnitzeln och det salta smöret.
Vinn ett knivset från Global!
Fyll i din e-post och telefonnummer för chansen att vinna ett 3-knivset från Global, värde 4 179 kr! Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen
(Vinnare dras 31/8)