Coq au vin är en fransk klassiker där kyckling får sjuda långsamt i rödvin med bacon, vitlök, lök och svamp. Resultatet? En djup, mustig gryta som smälter i munnen. Perfekt till helgmiddagen – och förstås med ett glas vin till!
800 g kycklinglår med ben (eller hel kyckling i bitar)
150 g rökt bacon eller pancetta
2 msk smör
2 morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
3 dl rödvin (gärna fransk, kraftig)
2 dl kycklingbuljong
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
Salt och svartpeppar
Färsk persilja till servering
Skär bacon i bitar. Bryn i gryta tills det blir krispigt. Ta upp och lägg åt sidan.
Bryn kycklingbitarna i smöret tills de får fin färg. Salta, peppra. Lägg åt sidan.
Fräs lök, vitlök och skivade morötter i grytan i några minuter.
Lägg i svampen, fräs ett par minuter till.
Tillsätt tomatpuré, vin, buljong, timjan, lagerblad. Lägg tillbaka kyckling och bacon.
Låt sjuda under lock i ca 45 min, gärna längre. Lyft av locket sista 10 min för mer reducering.
Smaka av och toppa med hackad persilja vid servering.
Eftersom grytan görs på rödvin passar ett medelfylligt till fylligt rött vin bäst även i glaset. Välj ett vin med inslag av örter, körsbär och fat – som en Pinot Noir, Côtes du Rhône eller Beaujolais-Villages.
Tips:
Testa t.ex. Guigal Côtes du Rhône, nr 2011 på Systembolaget
Vilket vin ska man använda i coq au vin?
Välj ett rött vin med bra syra och fyllighet – gärna franskt, men det viktigaste är att du själv gillar smaken!
Kan man göra coq au vin dagen innan?
Ja! Grytan blir nästan godare dagen efter när smakerna har satt sig. Förvara i kyl, värm försiktigt.
Vinn ett knivset från Global!
Fyll i din e-post och telefonnummer för chansen att vinna ett 5-knivset från Global, värde 6 365 kr! Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen
(Vinnare dras 10/12)