Kåldolmar

Snittbetyg:
5/5

Kåldolmar är en ikonisk rätt inom svensk husmanskost som tillverkats och älskats i flera århundraden. Rätten består av vitkålsblad fyllda med en smakrik blandning av köttfärs och ris, rullade och tillagade i ugn. Serverad med potatis och lingonsylt, är kåldolmar ett perfekt exempel på Sveriges rika matkultur och tradition.

Nils Oscar India Ale

Vår dryckesrekommendation:

Nils Oscar India Ale

Ingredienser

(För 4 personer):

  • 1 stort vitkålshuvud
  • 500 g blandfärs (nöt och fläsk)
  • 1 dl kokt ris
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 msk smör (för stekning)
  • 3 dl buljong
  • Lingonsylt och kokt potatis för servering

Gör så här

Instruktioner:

  1. Förbered kålen: Koka vitkålshuvudet i lättsaltat vatten tills bladen mjuknar, cirka 8-10 minuter. Lyft försiktigt av bladen och lägg åt sidan.
  2. Fyllningen: Blanda köttfärs, kokt ris, finhackad lök, mjölk, ägg, salt och peppar i en stor skål. Rör om tills allt är väl blandat.
  3. Fyll och rulla: Ta ett kålblad, lägg en matsked fyllning i mitten och vik kanterna över fyllningen. Rulla sedan ihop och lägg i en ugnssäker form.
  4. Stek och tillaga i ugn: Smält smör i en stekpanna och bryn kåldolmarna runt om tills de får en fin gyllenbrun färg. Lägg dem i formen och häll över buljongen.
  5. Ugnsbaka: Sätt in i ugnen på 175°C och tillaga i cirka 45-60 minuter. Ös dolmarna med buljongen med jämna mellanrum.
  6. Servering: Servera kåldolmarna med kokt potatis och lingonsylt för en äkta svensk matupplevelse.

Allergibeskrivning:

Detta recept innehåller laktos från mjölken och ägg. För en laktosfri variant kan du använda laktosfri mjölk. Vill du göra rätten äggfri kan du utesluta ägget eller använda en äggersättning.

Alternativ till ingredienser:

  • Köttfärs kan bytas ut mot vegetarisk färs för en vegansk version av kåldolmar.
  • Använd havremjölk istället för vanlig mjölk om du föredrar en mjölkfri variant.

Kåldolmar kom till Sverige under 1700-talet, troligtvis genom Karl XII soldater som återvände från Osmanska riket. Inspirerade av den turkiska rätten ”dolma”, där grönsaker eller blad fylldes med kött och ris, modifierades rätten för att passa svenska ingredienser. Sedan dess har kåldolmar blivit ett älskat inslag på svenska middagsbord och är en rätt som många förknippar med hemlagad, traditionell mat.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Kåldolmar

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Kåldolmar"

spain-flag

Spanien

Vitt vin

10.5%

Grandiosa Gran Selección Crispy Blanc

2024

199kr

chile

Chile

Taco Friday

Rött vin

13%

Taco Friday

Cabernet Sauvignon

209kr

de-flag

Tyskland

Pazzione Riesling by Pernilla Wahlgren

Vitt vin

12%

Pazzione Riesling by Pernilla Wahlgren

2024

109kr

it-flag

Italien

Rött vin

13.5%

GW :s Italienare

2023

99kr

spain-flag

Spanien

Sparkling PH Style Brut Rosé by Lena Philipsson

Bubbel

11.5%

Sparkling PH Style Brut Rosé by Lena Philipsson

N/A

99kr

spain-flag

Spanien

Cream Heroes Mix Pack

Sprit

17%

Cream Heroes Mix Pack

N/A

99kr

spain-flag

Spanien

99 Rosas Fresh & Fruity Organic 2024

Vitt vin

12%

99 Rosas Fresh & Fruity Organic

2024

219kr

spain-flag

Spanien

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic

Rött vin

13.5%

Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic

2023

239kr

sweden-flag

Sverige

No.1 Old Caribbean Dark Spiced

Sprit

35%

No.1 Old Caribbean Dark Spiced

N/A

249kr

sweden-flag

Sverige

Saturnus Starkvinsglögg

Vin

15%

Saturnus Starkvinsglögg

N/A

108kr

Vinn knivset värde 4 179 kr

Jag intygar att jag är 25 år eller äldre och accepterar Vinboxens integritetspolicy

Öka dina chanser – följ oss på Instagram: @vinboxen.se

Får vi be om leg?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.