Kåldolmar

Snittbetyg:
5/5

Kåldolmar är en ikonisk rätt inom svensk husmanskost som tillverkats och älskats i flera århundraden. Rätten består av vitkålsblad fyllda med en smakrik blandning av köttfärs och ris, rullade och tillagade i ugn. Serverad med potatis och lingonsylt, är kåldolmar ett perfekt exempel på Sveriges rika matkultur och tradition.

Nils Oscar India Ale

Vår dryckesrekommendation:

Nils Oscar India Ale

Ingredienser

(För 4 personer):

  • 1 stort vitkålshuvud
  • 500 g blandfärs (nöt och fläsk)
  • 1 dl kokt ris
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 msk smör (för stekning)
  • 3 dl buljong
  • Lingonsylt och kokt potatis för servering

Gör så här

Instruktioner:

  1. Förbered kålen: Koka vitkålshuvudet i lättsaltat vatten tills bladen mjuknar, cirka 8-10 minuter. Lyft försiktigt av bladen och lägg åt sidan.
  2. Fyllningen: Blanda köttfärs, kokt ris, finhackad lök, mjölk, ägg, salt och peppar i en stor skål. Rör om tills allt är väl blandat.
  3. Fyll och rulla: Ta ett kålblad, lägg en matsked fyllning i mitten och vik kanterna över fyllningen. Rulla sedan ihop och lägg i en ugnssäker form.
  4. Stek och tillaga i ugn: Smält smör i en stekpanna och bryn kåldolmarna runt om tills de får en fin gyllenbrun färg. Lägg dem i formen och häll över buljongen.
  5. Ugnsbaka: Sätt in i ugnen på 175°C och tillaga i cirka 45-60 minuter. Ös dolmarna med buljongen med jämna mellanrum.
  6. Servering: Servera kåldolmarna med kokt potatis och lingonsylt för en äkta svensk matupplevelse.

Allergibeskrivning:

Detta recept innehåller laktos från mjölken och ägg. För en laktosfri variant kan du använda laktosfri mjölk. Vill du göra rätten äggfri kan du utesluta ägget eller använda en äggersättning.

Alternativ till ingredienser:

  • Köttfärs kan bytas ut mot vegetarisk färs för en vegansk version av kåldolmar.
  • Använd havremjölk istället för vanlig mjölk om du föredrar en mjölkfri variant.

Kåldolmar kom till Sverige under 1700-talet, troligtvis genom Karl XII soldater som återvände från Osmanska riket. Inspirerade av den turkiska rätten ”dolma”, där grönsaker eller blad fylldes med kött och ris, modifierades rätten för att passa svenska ingredienser. Sedan dess har kåldolmar blivit ett älskat inslag på svenska middagsbord och är en rätt som många förknippar med hemlagad, traditionell mat.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Kåldolmar

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Kåldolmar"

france-flag

Frankrike

Pierre Malingre Brut Réserve

Bubbel

12%

Pierre Malingre Brut Réserve

Champagne

349kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Stina

Bubbel

5.5%

Köpings Musteri Stina

N/A

113.10kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Perry

Bubbel

5.5%

Köpings Musteri Perry

N/A

42.60kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Bittersweet

Bubbel

6%

Köpings Musteri Bittersweet

N/A

121.70kr

spain-flag

Spanien

Finca Almendral Reserva

Rött vin

14%

Finca Almendral Reserva

2019

89kr

portugal

Portugal

Rött vin

13.5%

Iron Maiden Darkest Red

2021

139kr

france-flag

Frankrike

Rött vin

13%

Château de Lussac

2007

179kr

it-flag

Italien

Rött vin

13%

Stranger Zins Old Vines

N/A

199kr

it-flag

Italien

Piemonte Barbera Valle di Nebbia

Rött vin

13.5%

Piemonte Barbera Valle di Nebbia

2023

269kr

sweden-flag

Sverige

Blossa Saffran Apelsin Vinglögg

Sprit

10%

Blossa Saffran Apelsin Vinglögg

2024

99kr

Vinn Riedel-vinglas (värde 899kr)

Jag intygar att jag är 25 år eller äldre och accepterar Vinboxens integritetspolicy

Får vi be om leg?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.