Frittata

Snittbetyg:
5/5

Frittata är en klassisk italiensk maträtt som påminner om en omelett, men med en fastare konsistens och fyllningar som blandas direkt i äggsmeten. Den är perfekt för frukost, brunch eller en lätt lunch och kan anpassas efter säsongens ingredienser eller vad du har hemma. En av de bästa sakerna med frittata är dess mångsidighet; du kan använda nästan vilken kombination av grönsaker, kött, och ost som helst, vilket gör det till en utmärkt rätt för att använda upp rester.

Smooth's ljusa IPA är en lättillgänglig IPA.

Vår dryckesrekommendation:

Nils Oscar Smooth´s ljusa IPA

Ingredienser

För 4 personer:

  • 6 stora ägg
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1 medelstor lök, finhackad
  • 2 potatisar, kokta och skivade
  • 1 paprika, tärnad
  • 100 g spenat eller annan grönsak efter smak
  • 100 g riven ost (gärna parmesan eller cheddar)
  • Salt och peppar efter smak
  • 2 msk olivolja eller smör

Gör så här

  • Förbered Ingredienserna: Förvärm ugnen till 180°C. Värm olivoljan i en ugnssäker stekpanna på medelvärme. Tillsätt lök och stek tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt paprikan och fortsätt att steka tills den är mjuk.
  • Tillsätt Grönsaker och Potatis: Lägg i spenaten och låt den vissna i pannan. Tillsätt de kokta och skivade potatisarna och blanda väl.
  • Vispa Äggblandningen: I en stor skål, vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggblandningen över grönsakerna i stekpannan. Rör om försiktigt för att fördela ingredienserna jämnt.
  • Tillsätt Ost: Strö den rivna osten jämnt över toppen.
  • Stek och Grädda: Låt frittatan steka på spisen tills kanterna börjar sätta sig, cirka 5 minuter. Flytta sedan stekpannan till den förvärmda ugnen och grädda i 10-15 minuter, eller tills frittatan är fast i mitten och gyllenbrun ovanpå.
  • Servering: Ta ut frittatan från ugnen och låt den svalna något innan du skär den i bitar. Servera frittatan varm eller vid rumstemperatur, gärna med en enkel sallad vid sidan av.

Frittata är en italiensk äggrätt som har sitt ursprung i det enkla italienska köket. Namnet ”frittata” kommer från ordet ”friggere”, vilket betyder att steka. Historiskt sett gjordes frittata med överblivna grönsaker, pasta eller kött, vilket gjorde den till en populär rätt bland arbetarklassen. I modern tid har frittata blivit en stapelvara på många brunchbord, älskad för sin krämiga konsistens och rika smak.

Dela detta recept

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut

Användarrecensioner av Frittata

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Fler passande drycker till "Frittata"

it-flag

Italien

Tipici dell'Aretino Tuskanone Toscana Rosso 2019

Rött vin

14%

Tipici dell’Aretino Tuskanone Toscana Rosso

2019

139kr

it-flag

Italien

Monterustico Dogliani 2022

Rött vin

13%

Monterustico Dogliani

2022

135kr

spain-flag

Spanien

Cuvée Castelo Blanc De Blancs Brut

Bubbel

11%

Cuvée Castelo Blanc De Blancs Brut

N/A

79kr

france-flag

Frankrike

Maison Bonjour Chardonnay Selectionné par Jean Biecher

Vitt vin

12.5%

Maison Bonjour Chardonnay Selectionné par Jean Biecher

N/A

249kr

it-flag

Italien

The Bomb Box

Rött vin

14%

The Bomb Box

N/A

249kr

EU

EU

Grand Roc Mont Blanc

Vitt vin

12.5%

Grand Roc Mont Blanc

N/A

199kr

france-flag

Frankrike

Pierre Malingre Brut Réserve

Bubbel

12%

Pierre Malingre Brut Réserve

Champagne

349kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Stina

Bubbel

5.5%

Köpings Musteri Stina

N/A

113.10kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Perry

Bubbel

5.5%

Köpings Musteri Perry

N/A

42.60kr

sweden-flag

Sverige

Köpings Musteri Bittersweet

Bubbel

6%

Köpings Musteri Bittersweet

N/A

121.70kr

Vinn Riedel-vinglas (värde 899kr)

Jag intygar att jag är 25 år eller äldre och accepterar Vinboxens integritetspolicy

Får vi be om leg?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.