En klassisk jordgubbstårta med fluffig grädde, saftig sockerkaksbotten och färska jordgubbar – en svensk sommarfavorit du inte vill missa.
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
1 liter jordgubbar
3 dl vispgrädde
1 dl vaniljkräm (färdig eller hemmagjord)
0,5 dl sockerlag (valfritt, till pensling)
Dekoration:
3 dl vispgrädde
Färska jordgubbar
Ev. citronmeliss eller ätbara blommor
Tårtbotten:
Sätt ugnen på 175 °C. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad springform (24 cm) och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna och dela i tre bottnar.
Fyllning:
Vispa grädden fluffig. Skiva jordgubbarna. Lägg en botten på ett fat, pensla ev. med sockerlag, bred ut hälften av vaniljkrämen och grädde, toppa med jordgubbar. Upprepa med nästa lager.
Dekoration:
Täck tårtan med vispad grädde. Dekorera med jordgubbar och eventuellt citronmeliss eller ätbara blommor.
Servera gärna med ett glas frisk mousserande vin eller ett halvtorrt rosévin – det lyfter jordgubbarnas sötma och gräddens krämighet!
Vinn ett cocktailset!
Bli medlem på Vinboxen och delta i utlottningen av ett 17-delars cocktailset (värde 7 874 kr).
Öka dina vinstchanser – följ oss på Instagram @vinboxen
(Vinnare dras 31/8)
Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga produkter. För att använda sidan behöver du ha fyllt 25 år.